Auteurs

In 2019 brengt De Kaneelfabriek vijf nieuwe dichtbundels op de markt van auteurs die wij de moeite waard achten. Deze zullen gezamenlijk gepresenteerd worden op een nieuw literair event in Amsterdam. De auteurs van 2019 zijn geworden:

Tijs van Bragt – Bonterik Sterrenzager

Tijs van Bragt (1985) is een buitenbeentje in de Nederlandstalige poëzie – zijn buitengemeen fragiele gedichten wijken af van het gangbare en vallen op door hun sensitieve inslag. Bonterik Sterrenzager is van Bragt zijn eerste officiële bundel, een hoogstpersoonlijk document van zijn leven en strijd op dit aardse toneel.

Wat
leven
is
vroeg
de
juf

Reizen
zei
ik

Altijd weer reizen

En in mijn hoofd
viel de bordenwisser al
tussen de kikkervisjes

Martijn Benders – Baah Baaah Krakschaap / De P van Winterslaap

The moths are the heralds, or better yet, the guardians of eternity. For some reason, or for no reason at all, they are the depositories of the gold dust of eternity.’  Don Juan Matus, Tales of Power

In zijn queeste een magisch boek te scheppen is deze achtste bundel van taalmagiër Martijn Benders hoogstwaarschijnlijk de meest geslaagde – twee bundels die elkaar middenin de bundel ontmoeten en in elkaar oplossen middels een maalstroom. Vergeet die wazige foto van dat Zwarte Gat – hier moet je zijn om een blik te werpen op de echte lyrische vergetelheid.

“Een bundel die menige wenkbrauw zal doen fronsen. Met deze bundel steekt hij Paul van Ostaijen als Koning Melopee naar de kroon. De werking van poëzie wordt hier beproefd. De oerversie van een ruig en dan weer uiterst intiem sprookje. Dit is neoloog Benders op zijn best. “ – Ton van ‘t Hof

Het was een koude winternacht,
wind blies over het wilde moer.
Maria kwam thuis uit de duinen
met een dode vleer in haar handen.

Licht lag als een moesje
over haar lange bleke zwanenhaar.
En op haar wangen knoeit
het loffend ruim einderbloed.

Clinton V. du Plessis – Het Vijfde Evangelie volgens Mickey

De Zuidafrikaanse dichter Clinton V. du Plessis timmert al heel lang aan de weg en schreef al politiek betrokken gedichten toen dat bij lange na nog niet in de mode was. ‘Het Vijfde Evangelie volgens Mickey’ is zijn eerste Nederlandstalige bundel waarin gedichten zowel in het Afrikaans als in het Nederlands te vinden zijn. Maak kennis met deze bijzondere dichter, die een stem heeft die door weet te klinken in welke taal ook.

Begelei

Maak vir my die hekkie oop,
as my hand verdwaal-verdwaal,
na die knippie soek,
bewerig tas, na die niks.

Kom, skadustut my loop,
wees ’n kierie om die been te sterk,

help my onthou wáár die
trappies afdraand val
sodat ek katvoetjies,
kan trapsoetjies.

Wys my die dowwe lanings
waar ons tred eens fier en vas
en ons groen en bloeiselbroos was.

Tel saam met my ons laaste onvaste treë
voordat die tyd ons, soos blare, kom wegvee.

Sabine Kars – Hoofdkwartier

Poëzie is wat dichteres Sabine Kars deed wortelen. Op papier kan zij de wereld benaderen en haar soms aanraken, of er juist afstand van nemen. Van oktober 2014 tot februari 2015 werkte ze in Literaire Residentie Sluis aan haar debuutbundel Hoofdkwartier. Vanwege een grote hersentumor, die er achteraf al vele jaren bleek te zitten, werd het echter steeds moeilijker om de bundel te voltooien. Na de diagnose volgde in 2017 een ingrijpende hersenoperatie. Haar leven werd gered en het dichten hervat. Ze schrijft naar onze mening prachtige poëzie die zeker een vaste plek verdient in de Nederlandse dichterswereld.

vraag me niet wie me hier heeft gebracht
(en excuses voor mijn vogelogen)
het waren geen behoedzame dragers
geen moedige lastdieren met het droeve lijf

iemand verscheen ondraaglijk naakt
en op ware grootte
brak mijn adem
de steen om mijn hals
kraakte de onbemande ruimte

Poppe Laars – Kunnen ernstige volkeren verzuidelijkt worden?

Poppe Laars (Nee, niet Ruud) typeert zichzelf  als oergrondreiziger. Hij publiceerde eerder zijn gedichten o.a. in Maatstaf, de Brakke Hond en op Poemtata. Zijn ambitie is het publiceren van één gedichtenbundel, één roman en één kookboek.

hoe sleet gij

genaarsd door de wind
den bereden lust ?

hedde gij korenblonde snufjuffers
te ene gader betoefeld en gereufd?

hedde gij met uw doorrookte pijp
stiekwijls staan poepgaaien?

of erger nog: lamme
dingen afgeërfd?

helmde gij voor en achterwaarts
krom gespoelde geulen?

enfin, de dricht van uw gehoerte
gleed voor bij en

uw haverzaaien
is verbeurt