logokaneel

Stichting de Kaneelfabriek

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Martijn Benders

Martijn Benders

Martijn Benders is dichter, schrijver en filosoof. Hij publiceerde twaalf boeken, veelal dichtbundels, de laatste bij De Kaneelfabriek. Hij is hoofdredacteur van De Honingzaag, een blad over literatuur en filosofie.
Boeken uit het Huis (13): Ingrid Jonker
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Donderdag 25 augustus 2022, 16.00 uur:

Boeken uit het Huis (13): Ingrid Jonker

Op donderdag 25 augustus wordt tijdens Boeken uit het Huis Ingrid Jonker. Het kind is niet dood gepresenteerd, de Nederlandse vertaling van de fotobiografie Ingrid Jonker. Beeld van ’n digterslewe van Petrovna Metelerkamp. De boekpresentatie valt samen met een tentoonstelling over Ingrid Jonker in het Literatuurmuseum in Den Haag. Het materiaal voor de tentoonstelling is afkomstig uit de nalatenschap van Gerrit Komrij.

Na haar dramatische verdrinkingsdood in de winter van 1965 groeide de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965) uit tot een icoon. In Nederland bereikte ze cultstatus dankzij de bloemlezing Ik herhaal je, samengesteld en vertaald door Gerrit Komrij, de documentaire Korreltjie niks is my dood, naar een scenario van Henk van Woerden, de film Black Butterflies, met in de hoofdrolCarice van Houten, en het brievenboek Vlam in de sneeuw, een bundeling van de liefdesbrieven tussen Ingrid Jonker en André Brink.

Ingrid Jonker. Het kind is niet dood geeft een indringend beeld van Jonkers armoedige kindertijd, haar verhouding met haar vader, haar politieke stellingname, haar ongelukkige huwelijk en haar stormachtige affaires met de schrijvers Jack Cope en André Brink. Uit een collage van brieven, foto’s, geluidsopnames, ongepubliceerde manuscripten en interviews met vrienden en tijdgenoten komt Ingrid Jonker tevoorschijn als een mens van vlees en bloed. Het boek is rijk geïllustreerd. Daarnaast wordt Jonkers levensverhaal gelardeerd met toepasselijke gedichten uit Jonkers oeuvre. Dit alles maakt Het kind is niet dood toteen uniek document.

Deze aflevering van ‘Boeken uit het Huis’ heeft een hybride karakter. Petrovna Metelerkamp, de samensteller van de biografie, zal via een live verbinding vanuit Zuid-Afrika deelnemen. Petrovna Metelerkamp is journalist, schrijver en uitgever. Ze is vooral bekend door haar publicaties over leven en werk van schrijvers Ingrid Jonker en Jeanne Goosen.

Vanuit het Zuid-Afrikahuis wordt aan het gesprek deelgenomen door dichter Gerard Scharn, tevens de vertaler van het boek, en Arie Pos, biograaf van Gerrit Komrij en samensteller van de Ingrid Jonker-tentoonstelling in het Literatuurmuseum. Tijdens het programma zal ook een impressie van de tentoonstelling te zien zijn.

De bijeenkomst wordt gemodereerd door Rudi Wester, schrijver en journalist en voormalig directeur van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en het Institut Néerlandais in Parijs. In 2021 verscheen van Rudi Wester Bestaat er een raarder leven dan het mijne?, een biografie over schrijver Jef Last.

Over ‘Boeken uit het Huis’

Vijf keer per jaar wordt er een boekpresentatie gelivestreamd via het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis. De presentaties duren van 16.00 uur tot ca. 17.15 uur. Het is mogelijk om vragen te stellen via de chat. Livestream gemist? Geen probleem, want u kunt de presentatie op elk gewenst moment terugkijken.
Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen.
‘Boeken uit het Huis’ is een project van het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Taalunie.

More to explorer

Wob verzoek literair rapport

Als je in Nederland in een ‘literaire jury’ wordt uitgenodigd door de Goede Herderbrigade moet je een geheimhoudingscontract tekenen. Je mag niet later ‘uit de school klappen’ over wat voor

Kalle met de Haak

Voor veel mensen was 2021 een vervelend jaar, een naar jaar. Laten we hopen dat 2022 voor iedereen een stuk beter gaat worden. Aan de Kaneelfabriek gaat het niet liggen,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.