Martijn Benders

Martijn Benders

Martijn Benders is dichter, schrijver en filosoof. Hij publiceerde twaalf boeken, veelal dichtbundels, de laatste bij De Kaneelfabriek. Hij is hoofdredacteur van De Honingzaag, een blad over literatuur en filosofie.
Een kennismaking met Čestmir Bergsma
Facebook
Twitter
LinkedIn

De komende tijd gaat De Kaneelfabriek in zee met wat nieuwe, jonge mensen, omdat wij geloven dat talenten een kans moeten krijgen tot ontwikkeling te komen. Čestmir Bergsma (Zijn voornaam is tjechisch) ontmoette ik voor het eerst op het kaneelfeest in Amsterdam twee en een half jaar geleden, een feest dat binnenkort een vervolg zal krijgen. Hij droeg net als ik een harembroek, en ik was destijds bezig met een comeback voor deze ondergewaardeerde broekvorm voor mensen.

Dit jaar kwam ik Čestmir weer tegen op een waardstoelviering die we op touw hadden gezet met de Zonnewende in juni. Hij componeerde ter plaatse knap gemaakte gelegenheidsgedichten, ik was onder de indruk en besloot hem te vragen of hij ook niet interesse had met een bundel te komen. Dat had hij, en ik dacht, is het niet eens een idee om mensen via een wat uitgebreider interview een stem te geven, zodat anderen kunnen zien wie deze persoon is en niet alleen maar een plaatje van een boek te zien krijgen. We besloten het interview deels middels videos vorm te geven:

Vraag 1: in hoeverre zijn verwachtingen een kooi en jouw komende bundel een wel heel dikke zangvogel?

Vraag 2: Wat als je straks ontdekt dat de zangvogel in jezelf een kaalgeplukte kip is die een soort b-script volgde dat door een slechte schrijver werd verzonnen? Dat klinkt alsof ik vol inzet op je angst om belachelijk te worden gemaakt, maar ik denk slechts aan de opties. De vogel die dichtbij de mens leerde leven dat is de kip, en die heeft die nabijheid moeten bekopen, denk je niet?

Vraag 3: Intimiteit hang nauw met het skelet samen. Je moet maar eens op een meisje afstappen met een compliment over haar schitterend skelet. Ze zal misschien aanvankelijk wat beduusd reageren, maar dat verandert al snel in het oude mysterie: hoe weet die man…zou het zijn…ja Čestmir we zijn experimenten met skeletten en de tijd, de oudste tijd, nee dan denk ik niet aan vogels maar aan bedplassen, pissenbedden, wandelende skeletten vol intieme intenties.

Vraag 4: Wat heeft reizen jou over taal geleerd?

Je komt nu bij de Kaneelfabriek met een debuutbundel uit. Zou je daar alvast iets over kunnen vertellen? Een tip van de sluier oplichten?

Ik snap natuurlijk dat jonge mannen zich graag richten op de liefde als doel van het bestaan. Maar loop je enerzijds dan niet het risico op een soort kleffe disney-verkramping waardoor je steeds je energie kwijt bent aan faliekante onzin en is het anderzijds niet zo dat poezie juist een ontsnapping zou moeten bieden aan dit soort disney-achtige manipulaties?

Laatste vraag: Je bent een reiziger, een soort sufi bijna, ik weet bijvoorbeeld dat je niet op matrassen slaapt maar op de grond. Geeft je dat naar jouw idee ook meer contact met moeder aarde, en hoe beleefde je wat dat betreft de waardstoel ceremonie in Moerhalla laatst?

Dank Čestmir, het was wat mij betreft een fijn interessant interview. Ik ben heel benieuwd naar je eerste bundel, en ik hoop dat anderen ook je eigenzinnige geluid zullen kunnen waarderen. De bundel van Čestmir Bergsma verschijnt denk ik begin 2023, een jaar waarin de Kaneelfabriek ruimte gaat bieden aan jonge maar vooral eigenzinnige en relevante stemmen.

Martijn Benders / Čestmir Bergsma, july 2022

More to explorer

Kennismaking met Maxime-Isis Vogels

De uit Den Haag afkomstige kunstenaar en dichter Maxime-Isis Vogels studeert in Berlijn en komt begin volgend jaar met een debuutbundel bij

Wob verzoek literair rapport

Als je in Nederland in een ‘literaire jury’ wordt uitgenodigd door de Goede Herderbrigade moet je een geheimhoudingscontract tekenen. Je mag niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *