Martijn Benders

Martijn Benders

Martijn Benders is dichter, schrijver en filosoof. Hij publiceerde twaalf boeken, veelal dichtbundels, de laatste bij De Kaneelfabriek. Hij is hoofdredacteur van De Honingzaag, een blad over literatuur en filosofie.
Mijn verloren zakgeld
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Als 10-jarige heb ik veel van mijn zakgeld in waardeloze en oerlelijke Doe Maar buttons gestoken. Ik had zelfs zo’n afzichtelijke Doe Maar zweetband die je op het hoofd droeg. Wat bezielde me, ik weet het niet, och ja ik vind de liedjes van Doe maar nog steeds heel goed, maar zo’n on-Nederlands hysterische hype is er daarna nooit meer geweest, en misschien had het zijn nut daar deel van te zijn.

Later ontdek je dan dat je oude held, Henny Vrienten, plotseling ook poëzie-expert is geworden, en je denkt, verdomme, nu kan ik dat geld van die buttons eens terugverdienen. Nu is Henny eindelijk aan de beurt! Maar dan zie je tot je ontsteltenis dat de man het altijd en eeuwig alleen maar over Eliot heeft, hij heeft alle Eliot edities, muren vol Eliot en tot overmaat van ramp valt ook de naam Nijhof nog even.

Godverdomme! Eliot! Nijhof! Het voelde als een keiharde klap in mijn gezicht. Daarom was ik verguld dat er eindelijk eens iemand dit grote onrecht wist opmerken, Arjan Peters van de Volkskrant laat vandaag in die krant weten dat ik een stuk beter beval dan die ouwe poetser.

Lees hier het artikel

Henny Vrienten kan er nu niet meer omheen. Hij moet mijn hele oeuvre aanschaffen, mijn verloren zakgeld stroomt terug de literatuur in.

Dankjewel, Arjan!

Martijn Benders

More to explorer

Overgewaaid talent

Toen iemand me vorige week op Facebook aansprak met “welkom, aanstormend talent”, werd ik me van de weeromstuit bewust van onze verantwoordelijkheid, holle frasen of zogenaamde ‘staande’ uitdrukkingen, zuinig en

Poëzievoordracht in Arnhem

Op zondag 30 augustus om 15:00 dragen een aantal dichters voor uit eigen werk, onder wie de Kaneelfabriekauteurs Estelle Boelsma en Kamiel Choi, die in oktober hun bundels uitgeven. Locatie:

Recensie Poëziekrant

Maarten Buser schreef voor Poëziekrant een recensie van Bonterik Sterrenzager, het debuut van Tijs van Bragt. Poëziekrant – juli-augustus 2020. Post Views: 125

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *