Ook poëzie kan een mens beschermen

Adem is leven, zo leren de oosterse wijsheden ons. Een wijsheid die zich ook medisch volledig laat toetsen. In deze tijden moeten we niet alleen denken aan bescherming tegen een virus, maar er ook voor zorgen dat we afdoende zuurstof binnen krijgen en garant staan voor onze cultuur, die ons menselijk maakt en beschermt tegen het hardnekkige virus van de banaliteit.

Dichter Martijn Benders knoopte de touwtjes in zijn hoofd aan elkaar,
en begon een samenwerking met filterfabrikant Filtech om mondkapjes te maken die beter beschermen dan simpele stofkapjes, die makkelijker ademen en dus voor betere zuurstoftoevoer zorgen, en die daarnaast de cultuur uitdragen die ook in deze tijd zo belangrijk blijft.

Dichtregels als beschermende spreuken – poëzie als een formule die
bescherming kan bieden, het is een idee dat heel ver teruggrijpt in het verleden, naar oude tijden toen dichtregels nog een soort toverspreuken waren, die een
talismanachtige functie kunnen hebben voor de drager.

Doordat de filters van Filtech op HEPA normen gebaseerd zijn en niet op fijnstof ademen de mondkapjes van de Kaneelfabriek een stuk makkelijker dan een standaard fijnstof mondkapje, en heeft de drager dus een betere zuurstof toevoer, wat ook de lichamelijke gezondheid bij langdurig gebruik ten goede zal komen.

Want adem is leven, zoals ook de poëzie leven is, en door je te tooien
met zuurstof en poëzie maak je een krachtig statement naar jezelf en
je omgeving: bescherming, zuurstof en cultuur, ze lopen gedrieën hand
in hand om deze crisis te doorstaan en onze menselijkheid te blijven vieren.

Met gedichten van Herman Gorter, Paul Snoek, Dylan Thomas, Gerrit Komrij, Martijn Benders, Paul Rodenko, Lucebert, Wallace Stevens, Ruud Poppelaars, Tjen Wen Ti